X

De ce este important să testezi enzimele hepatice: Ce înseamnă nivelurile crescute

De ce este important să testezi enzimele hepatice: Ce înseamnă nivelurile crescute. Dacă tehnicianul de laborator sau medicul vă recomandă să mergeți la un hepatolog după analiza de sânge, faceți-o neapărat. Veți primi răspunsuri rapide la multe întrebări.

Unul dintre cele mai frecvente motive de trimitere la un hepatolog, un specialist în ficat, este un nivel ridicat al enzimelor hepatice constatat în timpul testelor de rutină. Când se întâmplă acest lucru, este firesc să aveți o serie de întrebări.

Este posibil să nu simțiți că se întâmplă ceva rău, să nu aveți niciun simptom, dar un test de sânge de laborator vă poate șoca. Nu intrați în panică dacă aveți enzimele hepatice crescute, dar trebuie să știți acest lucru.

CITEȘTE ȘI: Ce indică leucocitele: De ce este important să le verificăm când ne facem analizele

De ce este important să testezi enzimele hepatice: Ce înseamnă nivelurile crescute

Există trei valori de laborator principale care sunt frecvent evaluate în legătură cu sănătatea ficatului: aspartat aminotransferaza (AST), alanin transaminaza (ALT) și fosfataza alcalină (ALP). AST și ALT sunt markeri ai afectării celulelor hepatice, iar ALP este asociată cu afectarea canalelor biliare – tuburile prin care bila produsă de celulele hepatice se deplasează și se varsă în intestine.

Deși sunt considerate teste care indică leziuni hepatice, o creștere a unora sau a tuturor acestor enzime nu înseamnă neapărat că aveți leziuni hepatice. Aceste enzime sunt produse și de alte organe. De exemplu, AST crește în cazul leziunilor musculare după un atac de cord sau după unele traume musculare. ALP este produsă și în oase, dar și în placentă în timpul sarcinii, în timp ce ALT este enzima cea mai specifică pentru ficat.

Intervalele tipice pot varia între sexe în funcție de vârstă, dar și după ce sângele este prelevat în laboratoare diferite. Cu toate acestea, limita superioară pentru AST și ALT pentru bărbați este de 35 până la 40 de unități pe litru (U/L), iar pentru femei este de 25 până la 30 U/L. Limita superioară pentru ALP este de aproximativ 115 U/L pentru bărbați și 100 U/L pentru femei.

Ce înseamnă dacă enzimele hepatice sunt crescute?

Creșterea ușoară până la moderată a enzimelor hepatice înseamnă adesea că există o anumită inflamație la nivelul ficatului. Acest lucru este important de știut deoarece, dacă durează suficient de mult, se pot dezvolta cicatrici ale acestui organ vital cunoscute sub numele de fibroză.

După examinări suplimentare, hematologul va marca cu siguranță stadiul fibrozei în diagnostic, iar acestea variază de la 0 la 4:

Din fericire, dacă nu ați ajuns la stadiul 4, fibroza este reversibilă – vă puteți restabili sănătatea ficatului. De aceea, cel mai bine este să vă verificați regulat sângele și enzimele hepatice, deoarece evaluarea timpurie a afecțiunii poate preveni evoluția bolii către ciroză.

Care sunt cauzele enzimelor hepatice crescute?

Cel mai frecvent răspuns pe care îl auzim după ce cuiva i se spune că are enzimele hepatice crescute este: „Nu beau mult, cum pot avea leziuni hepatice?” Această confuzie este de înțeles, deoarece tulburările legate de consumul de alcool sunt principala cauză a afecțiunilor hepatice.

Cu toate acestea, există multe alte cauze ale enzimelor hepatice crescute, inclusiv:

Cele mai frecvente cauze sunt abuzul de alcool și boala ficatului gras non-alcoolic. În lume se înregistrează o creștere a obezității și a complicațiilor acesteia, cum ar fi diabetul. Consumul de alcool a crescut, de asemenea, în timpul pandemiei COVID-19, contribuind la incidența problemelor hepatice din ultimul deceniu.

Cu toate acestea, este posibil ca enzimele hepatice crescute să fie un rezultat al medicamentelor pe care le luați. Atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și cele eliberate fără rețetă pot provoca anomalii ale enzimelor hepatice.

Din acest motiv, este foarte important să fiți atenți la orice medicamente sau suplimente fără prescripție medicală. Rețineți că, chiar dacă ingredientele suplimentelor se găsesc în natură, sunt posibile efecte secundare și interacțiuni cu alte medicamente.

În general, cel mai bine este să verificați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un nou supliment sau medicament.

În marea majoritate a persoanelor cu creșteri ușoare până la moderate ale enzimelor hepatice care nu au alte simptome, ficatul nu cedează.

Insuficiența hepatică este o afecțiune medicală separată și se împarte în două categorii distincte: acută, adică cu debut rapid, și cronică, adică insuficiența hepatică durează ani de zile. Ambele pot veni cu semne și simptome precum confuzie, incapacitatea de a forma corect cheaguri de sânge și îngălbenirea ochilor și a pielii.

CITEȘTE ȘI: Proteina C-reactivă: Ce fel de probleme de sănătate poate indica atunci când îți faci analize de sânge

Ce se întâmplă în continuare după apariția enzimelor hepatice crescute?

Pasul inițial este o evaluare care începe cu un istoric complet și un examen fizic pentru a căuta semne sau simptome care ar putea fi legate de boala hepatică cronică. În plus, ar trebui luate în considerare o serie de cauze non-hepatice ale enzimelor hepatice crescute. Cel mai frecvent, aceasta implică anomalii ale glandei tiroide sau ale tractului gastrointestinal, cum ar fi boala celiacă sau calculii biliari, potrivit actualno.com.

Un hepatolog va solicita de obicei o serie de teste de laborator pentru a determina cauzele specifice ale enzimelor hepatice crescute și poate solicita o ecografie abdominală pentru a determina orice anomalii structurale ale ficatului.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro